Rólam

Engrich Edit vagyok házas és három gyermek édesanyja. Alternatív gondolkodónak tartom magam. A világnézetem alapvetően holisztikus.

Buddhista szemléletű vagyok.

A gondolkodásmódomat az ok-okozati gondolkodás határozza meg, vagyis az okokat és összefüggéseket látom. Biologikusan gondolkodom.

 

Mit értek alternatív alatt?

 

Alternatív alatt azt értem, hogy az esetek többségében, nem a mainstrem felfogást követem, sokszor teljesen más megközelítésből nézem a dolgokat, mert azt vallom, hogy:

“Az igazság keresése olyan, mint a málnaszedés. Az ember sokat nem vesz észre, ha csak egy szemszögből közelíti meg.” (Randal Marlin)

Mit értek buddhista szemlélet alatt?

 

Hiszek a reinkarnációban, a karmában, és abban, hogy minden ember születetten jó. Hitrendszerem alappillére, hogy az út a cél, valamint hogy az emberi szenvedésnek oka a sóvárgásainkban (vágyódás/ellenállás) keresendő és ha egyszer a kiváltó okokat ismerjük, akkor a szenvedés is megszüntethető.

“Felébredhet bennünk az alapvető jóság, amely születésünktől fogva sajátunk..” (Pema Chödrön)

“A tudatosság olyan, mint a Nap. Mikor megvilágítja a dolgokat, azok átalakulnak.” (Thich Nhat Hanh)

Mit értek biologikus gondolkodás alatt?

 

A test működése olyan összetett rendszer, ahol az érzelmek, a testi tapasztalások, gondolatok oda-vissza hatnak egymásra. Az, hogy mit gondolunk, hiszünk, értünk hat arra, hogy hogyan éljük meg az életünk eseményeit és hogy milyen szemüvegen keresztül látjuk a világot, ami hatással van a viszonyulásunkra, a cselekedeteinkre és ezáltal befolyásolják bizonyos mértékig a rájuk érkező reakciókat is. Ebben a soktényezős egyenletben, nincs semmi állandó. Ellenben úgy vélem, hogy az emberi szervezet tökéletessége abban rejlik, hogy adott helyzetekre ÉRTELMES, LOGIKUS válaszokat ad. A probléma csak azzal van, hogy az érzelmi világunk ugyanúgy képes testi válaszokat okozni, így egy betegség okait feltárni úgy képtelenség, hogy csak a testet vizsgáljuk. 

Számomra tehát a biologikus gondolkodás azt jelenti, hogy a betegségek mögötti kiváltó okokat keresem. És meghajlok az élet és az emberi test tökéletes működése előtt.

“A gyógyítás nem az orvostól, hanem a természetből ered. Az orvosnak tehát nyitott elmével a természetből kell kiindulnia.” (Paracelsus)

Mit értek holisztikus alatt?

 

„A holisztikus gondolkodás az analízis, a Rendszerben való gondolkodás és a Kritikai gondolkodás kombinációja.” (Pearl Zhu: Thinkingaire: 100 Game Changing Digital Mindsets To Compete For The Future)

A tudomány jelen állása szerint is az EGÉSZSÉG fogalma már nem csak a testről szól, sőt még a testi lelki egészség fogalma sem képes leírni. Több elmélet létezik, hogy az egészségünkre mely tényezők vannak hatással vagy az egészségnek mely aspektusait különíthetjük el. Én a 6 aspektusos megközelítést érzem legközelebb magamhoz, mely a fizikai, érzelmi, kognitív, társas/ szociális, kulturális és spirituális aspektusokat foglalja magába.

 

 

Végzettségeim

-2006 Közgazdász gazdálkodási (Msc) – Marketing szakirány (Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar)

-2008 Sportoktató (aerobic) (OKJ)

International Wellness Institute

-2008 Spinning clinic

Jonny G Spinning (Mad Dogg Athletics)

-2008 Flexi-bar trainer

Flexi-bar Magyarország

-2008 Xco trainer

Flexi-bar Magyarország

-2010 Asztrológus

Baktay Ervin Asztrológiai Egyesület

-2020 Pszichológia (BA)

Pécsi Tudományegyetem Bölcsésztudományi Kar

-2021 Személyi edző (OKJ)

International Wellness Institute

-2022 Pszichológia (MA) – Tanácsadás és iskolapszichológia szakirány

Debreceni Tudományegyetem Bölcsésztudományi Kar

-2022 EMK alapjai + Őszinteség és önfejlesztés (Erőszakmentes kommunikáció) Rambala Éva

-2023 Mindfulness meditációs tanár 1. modul MBSR tanár –képzésben lévő tanár (MBSR-Mindfulness Based Stress Reduction=Mindfulness alapú stresszcsökkentés)  https://mindfulness.hu/author/engrich_edit/

-2023 Sémakonzultánsszupervíziós szakaszban (VIKOTE)

Kutatásaim

-2005. Egyéni kutatás a magyarországi bio- és ökopiacokról és a nemzetközi Slow Food mozgalomról

-2005-2006. A különleges életstílusú csoportok és a kultúra összefüggései, különös tekintettel a szingli nőkre

-2019-2020. A női ciklus férfiakra gyakorolt hatása az evolúciós pszichológia tükrében

-2019-2020. Az időskori demencia és a személyiség összefüggései, vagyis hogyan ismerhető fel és mivel
jár a demencia az egyén személyiségének változásai fényében

-2020. A kötődő nevelés evolúciója – A Budapesti Iskola hatása a kötődés-elmélet kialakulására, valamint Bálint Alice szerepe ebben

-2021-2022. Az érzelmi evés, a kiégés, az érzelemszabályozás és a fizikai aktivitás összefüggései a COVID-19 veszélyhelyzet mentálisan megterhelő időszakában 

Bővebben:

Az érzelmi evés, a kiégés, az érzelemszabályozás és a fizikai aktivitás összefüggései a COVID-19 veszélyhelyzet mentálisan megterhelő időszakában (unideb.hu)

 

Még folyó projektjeim

-2007-jelen: Alternatív egészségügyi irányzatok tanulmányozása, spirituális hozzáállás. Testi egészség és sport összefüggései. Együttesen a testi, szellemi és mentális egészség témakörének folyamatos
tanulmányozása és ebben szerzett tapasztalatok. Az egészség 6 aspektusos megközelítése (érzelmi, társas, spirituális, fizikai, kulturális, kognitív)

-2009- jelen: Alternatív nevelési és oktatási elvek tanulmányozása és alkalmazása. (Nemzetközi és magyar szakirodalom, csoportok és változatok feltérképezése SWOT analízis jelleggel, tipológia magyar
viszonylatban használt fogalmainak elkülönítése)

-2010-jelen: Szülésfelkészülés, a szülés kimenetelére ható tényezők, különös tekintettel a támogató közegre, szülésfeldolgozás

-2014-jelen: Testszőrzet evolúciója, funkciója, megítélése, traumák a testszőrzettel kapcsolatban (mélyinterjúk folyamatban)

-2017-jelen: Illatazonosítás – humán illatazonosítás genetikai rokonság alapján (előkutatások lezajlottak, protokollok kidolgozása előkészületben)